Nieuwsbrief fractie ChristenUnie Capelle aan den IJssel - december 2022

Nieuwsbrief fractie ChristenUnie Capelle aan den IJssel - december 2022

Laatste nieuwsbrief 2022

De laatste nieuwsbrief van 2023 alweer.


Wat is er veel om op terug te kijken. In dankbaarheid voor een goed verlopen campagne en het behoud van onze twee zetels in de Capelse gemeenteraad. Voor een breed gevormd college dat rekening wil houden met de kwetsbaren in de samenleving.

Tegelijkertijd zijn er ook veel zorgen: Inflatie en energiearmoede, eenzaamheid en woningnood, personeelskrapte en schuldenproblematiek, wachtlijsten in de jeugdzorg, groeiende vluchtelingenaantallen: er is veel wat onze aandacht vraagt.

 

Uitdelen in Schollevaar

Zaterdag 17 december was het een waar uitdeelfeest in de Picasso Passage in Schollevaar: de Capelse ChristenUnie deelde kerstwensen en kerstballen uit. Dat bleek prima samen te gaan met de charmante kerstelfjes, die candycakes aanboden aan het winkelend publiek.

Arjen van den Brink van de Capelse ChristenUnie: “Met kerst kunnen we allemaal iets laten zien van het goede nieuws door met elkaar te delen. Geef gerust wat aan een ander, al is het maar je glimlach.” 

 

Raadsvergadering

Traditiegetrouw ging de laatste raadsvergadering over de Najaarsnota. We schreven hierover al een reactie in de krant, die u wellicht gelezen hebt: Digitale editie IJssel- en Lekstreek Capelle 21 december 2022 (ijsselenlekstreek.nl)

Duurzaamheid komt vaak aan de orde vandaag de dag. Wij vroegen de wethouder in hoeverre woningbouwcorporaties in Capelle achterlopen bij andere gemeentes. Ook vroegen we om inzage als het gaat om energielabels, bijvoorbeeld op wijkniveau. De wethouder gaf aan, dat dit goed in beeld is. Er worden prestatieafspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties.

We spraken onze waardering uit voor al het werk dat gebeurt bij Promen. Mensen met een kwetsbare positie worden daar geholpen om hun plek in te nemen op de arbeidsmarkt. Tijdens de commissievergaderingen hebben wij erop aangedrongen geen zienswijze in te dienen. Dat is uiteindelijk ook niet gebeurd. Er is vertrouwen in de organisatie, ook al erkennen we de risico’s die er zijn.

Risico’s zijn er ook volop als het gaat om financiële bestaanszekerheid, voor burgers maar ook voor maatschappelijke organisaties. Wij steunden de motie van het CDA niet om energiecompensatie vanuit het Rijk direct te oormerken, maar wilden eerst de reactie van de wethouder weten. De wethouder kwam met een ruime toezegging om tijdig kaders te scheppen. De motie werd ingetrokken. Het voorstel aanpak financiële bestaanszekerheid zelf werd raadsbreed aangenomen.

Met het CDA en GroenLinks dienden we een amendement bij het voorstel om de vermogensgrens bij de kwijtscheldingsregeling vanaf 2023 te verruimen. Wij wilden dit ook laten gelden voor het huidige jaar 2022. Dit werd helaas afgestemd. Wel werd het voorstel voor 2023 unaniem aangenomen.

De VVD kwam met een amendement op de belastingverordening. Daarbij werd in onze ogen het solidariteitsprincipe losgelaten. De VVD vond dat we met het huidige exploitatieoverschot aan alle Capellenaren iets zouden moeten teruggeven. Wij denken dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Helaas werd het amendement aangenomen; wij stemden tegen. Wel kon de belastingverordening 2023 unaniem aangenomen worden, net als de Najaarsnota.

Eindelijk komen binnenkort de nieuwe bewoners naar de Barbizonlaan. Als ChristenUnie willen we blijvend ruimte maken voor mensen die ontheemd zijn. Dat geldt voor mensen die van ver komen, maar ook voor onze verwarde medemens. Dat was een van de redenen waarom wij eerder vroegen om een wijk-GGD'er.

Een samenleving vraagt om onderlinge zorg en toezicht van ons allemaal. Samen kunnen we ons inzetten voor een veilig Capelle.

Iedereen een goede kerstviering toegewenst. Laat het feest van Immanuel een bemoediging zijn. Elk mens is van waarde. Laat elkaar dat merken en voelen. Een gezegend en hoopvol 2023 toegewenst!

Onze kerstboodschap is op Instagram geplaatst, u kunt hem hier naluisteren: https://www.instagram.com/reel/Cmg14dyj27u/?igshid=MDJmNzVkMjY=

 

 

Hartelijke groet uit de fractie

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een andere bijdrage aan de fractie of partij leveren? Dan horen wij graag van u via telefoon, e-mail (fractie@capelleaandenijssel.christenunie.nl) of sociale media.

Meekijken met een commissie of raadsvergadering? Kijk op https://capelleaandenijssel.raadsinformatie.nl.

  • Hilde Groenendijk
  • Peter Eilander
  • Jan Dijkema
  • Peter Heerens
  • Arjen van den Brink
  • Jan Visscher
  • Arjen Uitbeijerse