Deze avond is begonnen met een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers en nabestaanden van de aardbeving in Turkije en Syrië en voor de man die om het leven is gekomen die middag, omdat de hoogwerker waarin hij werkte, omviel.
Er stonden 12 agendapunten op het programma. De voortgang aanpak ondersteuning financiële bestaanszekerheid en de voorlopige vervolgaanpak namen veel tijd in beslag nam.
Leefbaar Capelle heeft een amendement ingediend om een totaalbedrag van €300.000 te reserveren voor kinderen in gezinnen met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau ter dekking van een fashioncheque van €100 per kind. De SGP kwam daarnaast met de motie ‘Naar een armoedeaanpak, voorbij de gevolgbestrijding’. Daarin spreken zij zich uit het wenselijk te vinden dat er meer fundamentele bezinning kan komen ten aanzien van het armoedeprobleem. Waarom wordt er specifiek gekeken naar een ‘kledingbon’, maar mogen ouders niet zelf kiezen waaraan ze het geld willen besteden? Uiteindelijk met de aanpassing om fashioncheque tussen aanhalingstekens te zetten, heeft de raad unaniem ingestemd met het amendement van Leefbaar Capelle. Ook de motie van de SGP werd aangenomen.
GroenLinks kwam met een motie vreemd over menstruatiearmoede, die daarvoor al ter consultatie is ingebracht in de Commissie Samenleving en Economie. Een goede en sympathieke motie. Wethouder Westerdijk gaf opnieuw aan, dat Capelle aan den IJssel al veel doet op dit thema. Ze benoemde een lijst met uitdeelplekken waar menstruatieproducten gratis op te halen zijn. Ook is de landelijke overheid bezig om hier vorm aan te geven. De wethouder wil graag in die lijn kijken naar eventuele maatregelen en daarop anticiperen. Ze heeft toegezegd om te onderzoeken of er voldoende producten op de locaties aanwezig zijn en er geen blinde vlekken in Capelle zijn. Uiteindelijk nam GroenLinks hier genoegen mee.