Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsbrief fractie ChristenUnie Capelle aan den IJssel - juni 2021

Beste leden

Voor u ligt weer een nieuwsbrief met de belangrijkste zaken van 2 raadsvergaderingen van 31 mei en 14 juni jl. Verder een uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering van de Capelse ChristenUnie op 1 juli met o.a. de inbreng van de fractie “Van hondenpoep tot Algeracorridor”. Maar ook de  officiële start van de voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

Raad 31 mei

Een hele lijst met hamerstukken

Deze raadsvergadering is traditiegetrouw een vergadering voor het vaststellen van vele jaarstukken en concept begrotingen van allerhande gezamenlijke regelingen waarvan de gemeente onderdeel uitmaakt. Dit zijn onder meer: de Veiligheidsregio Rijnmond (VRR), GGD Rotterdam-Rijnmond, GR-IJsselgemeenten, Metropoolregio Rotterdam en Den Haag (MRDH), Recreatieschap Hitland en GR-Promen (sociale werkvoorziening).

De stukken konden na goede behandeling in de diverse commissies allemaal met hamerslag worden vastgesteld. Veel leeswerk door de fractie en goede commissievergaderingen, die dan uiteindelijk snel afgehamerd kunnen worden.

We legden een stemverklaring af bij de Jeugdnota: er mag meer geld naar onze Jeugd, maar dan wel graag goed blijven letten op effectmeting van de interventies. Bij het plan van aanpak was dat: om adviezen van de Rekenkamer uit te voeren en te borgen.

Besteding Enecogelden en aandelen Stedin

Zoals u wellicht weet, is de gemeente geen aandeelhouder meer van Eneco. Met alle andere gemeente in de regio zijn we hieruit gestapt. Door de verkoop van die aandelen kregen we een eenmalige miljoenenbedrag op de rekening gestort. Maar hoe gaan we daar nu verstandig mee om?

De kaders hebben we als raad vastgesteld. Dit zijn de belangrijkste:

  • De in te stellen reserve moet aangewend worden voor een daadwerkelijke bijdrage voor onze stad/het maatschappelijk belang.
  • De reserve wordt niet aangewend voor begrotingsknelpunten.
  • De afweging van de besteding gebeurt in het kader van de Planning&Control-cyclus.

Als fractie hebben we aangegeven, dat we graag een besteding zien op het gebied van duurzaamheid en milieu. Ook hebben we gevraagd naar de inbreng vanuit de Raad via de Werkgroep Structurele Investeringsruimte (SIR).

Ten slotte gaven wij aan, samen met andere partijen, dat we huiverig zijn voor avonturen met een venture capital, gezien het risico dat daarbij kan ontstaan.

Tegelijkertijd besloten we als raad ons belang in Stedin uit te breiden door  de aankoop van preferente aandelen. Als fractie staan wij hierachter. Vanuit het publieke belang moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. In het kader van duurzaamheid en innovatie zijn investeringen nodig. Wel benadrukten wij in onze bijdrage dat de toegezegde verbeterde governancestructuur alsmede informatievoorziening nauwlettend gevolgd moet worden.

 

Raad 14 juni

Bouwplannen Fascinatio

In de vorige raadsperiode vroeg oud-raadslid Michiel Grauss naar de mogelijkheid van omdenken voor de wijk Fascinatio. De kavels in de buitenring van deze wijk zijn bestemd voor kantoren. Door de recessie bleven de kavels veelal leeg. Met het groeiende woningtekort pleitten wij destijds voor het mogelijk maken van wonen op deze kavels. Uiteindelijk konden we voor 2 kavels (Saxum en Quadratum) de bouw van 2 woongebouwen mogelijk maken door in te stemmen met de wijziging van werken naar wonen. De plannen passen binnen de overige spelregels van het huidige bestemmingsplan Fascinatio-Capelsebrug.

Structuurvisie Detailhandel

Als ChristenUnie hebben wij het belang genoemd van het sterk blijven van de kleine winkelcentra, juist voor een toekomstbestendig Capelle, met basisvoorzieningen in elke wijk.

De wethouder heeft gelukkig de hoofdstructuur aangepast na bespreking in de commissievergaderingen (Maria Daneelserf en Capelle-West). Zo vormt de structuurvisie ook een mooi geheel met de Stadsvisie.

We hebben aandacht gevraagd voor de geplande verbetering in en rond winkelcentrum De Terp en gepleit voor samenwerking met Rotterdam Kralingseveer als het gaat om voorzieningen in Rivium.

Gemeenschappelijk Regeling Jeugdhulp Rijnmond

Tijdens de commissievergadering was er onvrede over de gang van zaken bij deze regeling. Daarom is er een waardevolle informatieavond gehouden. Er is  echt meer zicht ontstaan op de complexe problematiek. De uiteindelijke zienswijze die voorlag was het resultaat van een mooie samenwerking tussen Raad, wethouder, Griffie en ambtelijk apparaat.

We spraken ons vertrouwen uit dat er grote stappen gezet zullen worden ten bate van de jongeren en de gezinnen waar ze deel van uitmaken. Aansluitend daarop stipten wij de noodzaak van beschikbare pleeggezinnen aan. We gaven de tip om regionaal hier meer aandacht voor te vragen door middel van het delen van ‘best practices’ om zo ook nieuwe pleegouders te kunnen werven. De wethouder zegde toe hiermee aan de slag te gaan.

Algemene Ledenvergadering CU 1 juli digitaal

Donderdag 1 juli heeft het bestuur een Algemene Ledenvergadering gepland. Als fractie zullen we daar ook een gedeelte van invullen.

Beide raadsleden, Hilde Groenendijk en Peter Eilander, blikken terug op de afgelopen jaar:

  • Wat hield Capelle naast Corona nog meer bezig?
  • Wat is eigenlijk de impact van corona tot nu toe?
  • Wat is er toch met diverse bouwplannen aan de hand, gezien de diverse referendaverzoeken?
  • Hoe gaat het met de Algeracorridor qua drukte en overlast?
  • Verdwijnt buslijn 37 naar o.a. het ziekenhuis?
  • Hoe staan we er financieel voor, er zijn geruchten over bezuinigingen?
  • Heeft de toeslagenaffaire ook toegeslagen in Capelle?

Genoeg onderwerpen om u mee te nemen in een terugblik op de afgelopen periode. Maar natuurlijk ook tijd om actuele plaatselijke of wellicht landelijke onderwerpen door u zelf aan te snijden.

Komt u ook digitaal met ons in gesprek? Graag tot donderdag 1 juli!

Hartelijke groeten vanuit de fractie

  • Peter Eilander en Hilde Groenendijk (raadsleden)
  • Peter Verweij (burgerraadslid)
  • Jan Dijkema, Peter Heerens en Arjen Brink (fractie-ondersteuners)
  • Trudy de Ruig (contactpersoon fractie-bestuur)
  • Aline de Kool (campagneversterker)

E-mailadressen:

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op Facebookfooter-rechts