Nieuwsbrief fractie ChristenUnie Capelle aan den IJssel - april/mei 2023

Nieuwsbrief fractie ChristenUnie Capelle aan den IJssel - april/mei 2023

Beste leden

Hierbij de nieuwsbrief vanuit de Capelse ChristenUnie fractie.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Gemeenteraadsvergadering van maandag 17 april jl.

  • Nieuws vanuit de fractie en commissies

  • Vooruitblik

Gemeenteraadsvergadering maandag 17 april 2023

Naast een groot aantal hamerstukken was het belangrijkste punt op de vergadering de motie vreemd van D66, Groenlinks en Leefbaar Capelle over het ING-gebouw aan de Kerklaan. Kort gezegd roept de motie het college op om met de ontwikkelaar in gesprek te gaan over de 70 meter variant van mogelijke woningbouw. Als het college nu namelijk niets doet, kan de ontwikkelaar – binnen het bestaande bestemmingsplan – het gebouw slopen (dat gaat overigens sowieso gebeuren) en een 30 meter hoog gebouw neerzetten met een maatschappelijke (bijvoorbeeld zorg) functie.

De bijdrage van de ChristenUnie in het kort (wij zijn tegen de motie en hebben ook zo gestemd):

  • De coalitie heeft verzuimd eerder in het proces een keuze te maken voor een 50-  of een 70-metervariant. Dat de ontwikkelaar binnen het bestaande bestemmingsplan door kon gaan met de ontwikkeling, was toen bekend, maar heeft niet geleid tot een meerderheidsbesluit.

  • De huidige motie komt op ons over als paniekvoetbal. Waarom nu wel kiezen voor een 70-metervariant? De coalitie treedt niet eenduidig op, dit komt de besluitvaardigheid niet ten goede.

  • Daarnaast hebben wij ook vragen welke doelgroep de motie voor ogen heeft (dure huurwoningen?) en in hoeverre de bewoners de 70-metervariant wenselijker vinden dan een variant binnen het huidige bestemmingsplan. Verder vragen wij ons af: waaruit blijkt dat dit een ‘blokkendoos’ wordt? Dat frame werd namelijk meermalen aangehaald door de indieners van de motie, maar uitsluitsel daarover kan nog niet worden gegeven.

De motie is aangenomen. Wordt dus vervolgd. Hoe het debat verliep kunt u terugkijken op onderstaande link en/of teruglezen in de lokale krant. Zie voor beide links hieronder.

Link naar de gemeenteraadsvergadering

Link naar het artikel in Het Kontakt Ijssel en Lekstreek

 

Nieuws vanuit de fractie en commissies

De afgelopen periode zijn de diverse commissies weer doorlopen. Dit leidde tot veel hamerstukken (zie ook stuk over de gemeenteraadsvergadering). De meest interessante discussies vonden dit keer plaats in de commissie SOB. Met name het verzoek van de ontwikkelaar van de woonlocatie De Blinkert om een deel van de woningen te veranderen van koop naar (dure) huur en de toekomst van het ING gebouw leverde veel vragen op.

Wat betreft de Blinkert waren en zijn wij vooral benieuwd naar de hoogte van de huurprijzen, de impact van dure huurwoningen op de samenhang in de buurt (voor ons een belangrijk onderwerp!) en hoelang de huurders zullen blijven. Overigens was de verandering voor ons geen reden om het project uit te stellen (waar eventueel afstel uit zou kunnen voortkomen), aangezien de verandering voor dit stuk Capelle door ons gewenst is en tevens een aantal sociale huurwoningen aan onze Capelse voorraad toevoegt.

Daarnaast wordt de starterslening voor woningzoekenden verlengd. Wij hebben hiermee ingestemd, maar dit betekent voor ons geen ongelimiteerde groei van deze lening. De doorstroom lijkt tot op heden door deze lening niet te worden bevorderd, terwijl dat ook een van de doelstellingen is. Dit onderwerp houden we in de gaten de komende maanden.

Overigens, het is goed om te zien dat onze vragen ook door de lokale media worden opgepikt. Inzake de bouwplannen Blinkert als ook onze bredere vragen over sociale woningbouw, gesteld door ons commissielid SOB Peter Heerens werd aandacht gevraagd in de lokale pers. Niet dat dit ons doel is, maar op deze manier kunnen mensen wel zien en lezen waar onze aandacht naar uit gaat. Zie voor een link naar de artikelen hieronder.

Link naar het artikel over de wijziging van project-De Blinkert

Link naar het artikel over sociale woningbouw n.a.v. nieuwbouw aankondiging in Fascinatio

Vooruitblik

De komende periode verwachten we druk te zijn met de commissies en nog twee raadsvergaderingen voor de zomervakantie. De grote onderwerpen zijn: de jaarrekening en de voorjaarsnota. Daarin zal – naar verwachting – de realiteit van hoge en stijgende prijzen en dus kosten voor de gemeente en aanverwante organisaties zichtbaar worden. Ook de toenemende druk op de ambtelijke organisatie en daarmee de uitvoering van het collegeprogramma zal onze aandacht vragen.

Met een fractie die steeds beter is ingewerkt en een goede rolverdeling heeft gevonden, zien we de komende periode met vertrouwen tegemoet. Uw gebed, vragen, opmerkingen en meedenken zijn en blijven daarbij van harte welkom.

Hartelijke groet uit de fractie

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u een andere bijdrage aan de fractie of partij leveren? Dan horen wij graag van u via telefoon, e-mail (fractie@capelleaandenijssel.christenunie.nl) of sociale media.

Meekijken met een commissie of raadsvergadering? Kijk op https://capelleaandenijssel.raadsinformatie.nl.

  • Hilde Groenendijk
  • Peter Eilander
  • Jan Dijkema
  • Peter Heerens
  • Arjen van den Brink
  • Jan Visscher
  • Arjen Uitbeijerse