Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Nieuwsbrief Fractie ChristenUnie Capelle aan den IJssel, oktober 2019

Kindercollege

Op maandag 30 september is tijdens de gemeenteraadsvergadering het nieuwe kindercollege geïnstalleerd, met Siebren Groenendijk als een van de nieuwe kinderwethouders.

Afscheid werd genomen van een tweetal (burger)raadsleden en diverse hamerstukken, waaronder de aanbesteding van een nieuwe gemeentelijke accountant, passeerden de revue. Inhoudelijk werd er uitvoerig gesproken over het rapport van de rekenkamer inzake de huidige procesgang rondom schuldhulpverlening.

Het tweede belangrijke bespreekpunt dat op de agenda stond was het bestemmingsplan 's-Gravenweteringpark, waar de aandacht lag op het verruimen van het bouwvolume.

 

Rekenkamer rapport “Niet zonder schuld”

Het rapport van de Rekenkamer deed ons schrikken. Dit, omdat de schuldhulpverlening in Capelle echt doelgerichter moet. Duidelijk kwam uit het onderzoek naar voren dat met de huidige aanpak onze Capelse doelgroep niet goed bereikt wordt. Veel Capellenaren blijven uit het gezichtsveld van de gemeente en kunnen hierdoor niet de juiste hulp krijgen met als gevolg dat de situatie verergert. Dit vinden wij zorgelijk en dat hebben wij ook zo geuit tijdens de raadsvergadering.

Als je schulden hebt, komt daar een vorm van schaamte bij kijken om dit buitenshuis bespreekbaar te maken. Het moet voor de Capellenaar duidelijk zijn aan welk loket hij/zij moet zijn om de juiste en tijdige hulp te kunnen aanvragen. En het moet allemaal niet te veel gedoe opleveren voor degene met schulden, want deze zit al in een moeilijke situatie! Hij/zij moet aan de hand genomen worden om zijn/haar leven weer op de rit te krijgen.

Dit brengt ons op een ander belangrijk punt, namelijk de begeleiding tijdens en na een schulddienstverleningstracject. Deze moet sterk verbeterd worden om te voorkomen dat degene met een schuld afhaakt tijdens het traject óf na een afgerond traject alsnog weer in een schuldsituatie belandt. De wethouder heeft toegezegd serieus met ons signaal aan de slag te gaan.

Gelukkig zien en weten wij dat er veel vrijwilligerswerk wordt verzet door mensen van de kerken in Capelle en organisaties als Samen010 en Leger de Heils. Broeders en zusters die oog hebben voor de medemens. Zij zijn van onschatbare waarde voor de Capelse samenleving.

Bestemmingsplan 's-Gravenweteringpark

In 2017 is een gebiedspaspoort vastgesteld voor dit terrein van het voormalig IJsselcollege aan de Kanaalweg. De gemeente wil daar graag woningbouw realiseren, waarbij het steen-voor-steen-principe gehandhaafd wordt en het dorpse karakter van onze stad behouden blijft. Het college legde ons nu het bestemmingsplan voor met het voorstel tot een afwijking in de maatgeving.

We steunden het voorstel, maar dienden met de SGP en de PvdA een amendement in. Het college week namelijk af van het voorstel van het Q-team (vervanger van de welstandscommissie), om uitsluitend de goot- en nokhoogte te laten afwijken met 20%. Wij achtten het niet verantwoord om ook de lengte en breedte op te rekken, zoals het college wilde. Dat zal ten koste gaan van groen. Uiteindelijk werd dit amendement aangenomen en het bestemmingsplan vastgesteld.

Meeleven vanuit de fractie

Zoals al eerder gemeld was Lucenda Adopai tijdelijk niet beschikbaar voor het raadswerk. Helaas heeft zij besloten voor deze raadsperiode definitief te stoppen als burgerraadslid. De combinatie van werk, kerk en 1 oudergezin maakt het niet langer mogelijk op alle fronten zich goed in te kunnen zetten. Jammer, maar goed dat er duidelijkheid is voor jezelf en omgeving. Via deze kant bedankt voor al je werk tijdens de verkiezingscampagne en het fractiewerk de afgelopen jaren.

Hartelijke groeten vanuit de fractie

  • Peter Eilander en Hilde Groenendijk (raadsleden)
  • Peter Verweij (burgerraadslid)
  • Jan Dijkema en Peter Heerens (fractie-ondersteuners)
  • Trudy de Ruig (contactpersoon fractie-bestuur)
Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op Facebookfooter-rechts