Noodhulp in Capelle aan den IJssel: Betrokkenheid met Begrenzing

Stemminguitslag Ammendement D66.png
CU-ImpactLogo-in-cirkel-RGB.png
Door Capelse ChristenUnie op 28 maart 2024 om 09:46

Noodhulp in Capelle aan den IJssel: Betrokkenheid met Begrenzing

Na een uitgebreide discussie heeft de gemeenteraad besloten om bij humanitaire rampen de portemonnee te trekken, maar wel onder strikte voorwaarden.

De steun zal alleen worden verleend in het geval van een nationale Giro 555-actie en wanneer er sprake is van een aanvulling op reeds gedoneerde bedragen door Capellenaren.
Het afwegingskader voor deze hulpverlening spreekt van een 'verdubbeling' tot een maximumbedrag van 6.500 euro per situatie.
Een eerder overwogen optie om 1 euro per inwoner bij te dragen werd verworpen middels een amendement van D66.

Wij steunden dit amendement en benadrukten: "Ook al is dit soort hulp een taak van de landelijke overheid, als gemeente willen we graag samen met de Capellenaren barmhartigheid tonen naar mensen in nood". Een voorstel van het CDA en Capels Belang om vooraf financiële dekking te zoeken voor humanitaire rampen werd niet aangenomen.
De raad is van mening dat deze hulpverlening per definitie te maken heeft met onvoorziene omstandigheden. De wethouder heeft toegezegd de gang van zaken te evalueren.

De beslissing van de gemeenteraad weerspiegelt een balans tussen de wens om solidariteit te tonen met getroffenen van rampen en de noodzaak om verantwoordelijk om te gaan met gemeentelijke financiën. Hoewel de steun beperkt is, benadrukt het beleid van Capelle aan den IJssel de betrokkenheid en compassie van de gemeenschap in tijden van nood.

Kijk hier de raadsvergadering terug

Bijlagen

Labels: